Welzijn 15 februari 2022

5 Tips voor een goede akoestiek op de werkvloer

Probeer eens één minuut lang je ogen te sluiten en te luisteren naar alle geluiden op kantoor.
Collega’s die een babbeltje doen, het koffiezetapparaat dat pruttelt, het geschuif van liftdeuren, de radio speelt, een collega met klikkende hakken, een blikje frisdrank dat open gaat, geroezemoes, luidkeels gelach, een vergadering, twee video-calls, de telefoon die rinkelt,..

Toch minder stil dan gedacht. Open ruimtes met diverse eilanden zijn mooi, maar produceren vaak veel lawaai. In een rumoerig kantoor is het moeilijker om je te concentreren. Dit kan al snel kan leiden tot ergernissen en minder productiviteit. Wanneer verandert een beetje geluid in storend lawaai? Dat is voor iedereen anders. Gelukkig kunnen kleine aanpassingen ervoor zorgen dat iedereen zich goed voelt op de werkvloer. Benieuwd hoe je de akoestiek kan verbeteren? Wij geven 5 tips.

1.  Doe aan hokjes denken
Niet iedereen kan even gemakkelijk in ‘the zone’ blijven in een rumoerig kantoor. Verlaag het stressgehalte van je medewerkers met behulp van concentratieruimtes. Creëer alternatieve oplossingen zoals focusruimtes, belruimtes, loungeplekken en brainstormruimtes. Elke werknemer heeft andere behoeftes. Tijd om eens out of the box of juist in the box te denken.

2. Kies voor zachte vloeren en gordijnen
Harde vloeren zijn handig in onderhoud, maar zijn rampzalig voor een goede akoestiek. Door gebruik te maken van akoestische vloerbekleding zoals een vloerkleed herleid je geluiden van rollende bureaustoelen en voetstappen. Combineer tapijt met akoestische gordijnen en je merkt direct een groot verschil. Vaarwel geluidsoverlast en hallo extra privacy.

3. Loop de muren op
Als je snel afgeleid bent door rinkelende telefoons, praatjes aan de koffiemachine, luidruchtige vergaderingen of interne projectbesprekingen kunnen akoestische wandpanelen echt een verademing zijn. Onze op maat gemaakte gestoffeerde wanden zorgen voor privacy, én een verbeterde akoestiek. Zodat er rustig gewerkt kan worden en verstaanbare (video)meetings plaats kunnen vinden.

4. Meer dan verlichting
Combineer twee vliegen in één klap: verlichting en akoestiek. Wanneer je verlichting selecteert, kijk je best naar hoe absorberend het materiaal is. Onze akoestische verlichting is gemaakt van gerecycleerd vilt. Verlicht je ruimte op een ecologische manier. Verkrijgbaar in verschillende modellen en kleuren. Verlichting hoeft niet saai te zijn.

5. Het zit ’m in de kleine dingen
Met simpele oplossingen kan je veel bereiken en kan je de akoestiek op kantoor in no-time verbeteren. Ga aan de slag met accessoires om nog meer geluid te absorberen en verdere weerkaatsing van geluid te doorbreken. Denk hierbij aan grote planten, een boekenkast, vilten opbergdozen en geluiddempende schilderijen aan de muur.


Akoestiek op kantoor is vaak een moeilijk gegeven. Wil je advies op maat? Onze projectadviseurs staan klaar. Maak nu een afspraak.

Lees ook

Op zoek naar jouw perfecte oplossing?

Onze experts creëren je ideale werkomgeving, met advies op maat.