Frame21. langsheen de E313 te Herentals, weerspiegelt het idee van "De nieuwe werkplek"...

Muziek op kantoor

Het klinkt vreemd, maar sommige mensen kunnen zich niet concentreren zonder muziek. Ze worden 'afgeleid' door stilte. Maar anderen kunnen zich totaal niet concentreren als de radio luid speelt. Maar luid is een relatief gegeven, het is voor iedereen anders. 

Een citaat: "Waarom moet ik 8 uur per dag in een omgeving doorbrengen waar de popstront me door de strot wordt geduwd? Ik vind dit een inbreuk op mijn persoonlijke levenssfeer en een aantasting van het recht om zelf te bepalen waar ik mijn gedachten mee vul. Mijn collega’s beschouwen mijn strijd tegen de radioterreur als volstrekt idioot. Zeg nu zelf, muziek is de norm en stilte is eng." 

Of we geluid storend vinden, hangt af van persoon tot persoon. Maar ook andere factoren spelen een rol. We zetten er enkele op een rij: 
  • Controle. Het lawaai van je eigen boormachine wekt veel minder ergernis op dan de boormachine van je buren, zelfs als deze zachter klinkt. Zo zal je eigen radio je ook minder storen dan de radio van je collega. Reden: je hebt zelf controle over het geluid.
  • Voorspelbaarheid. Als je collega elke dag de radio opzet voor het middagnieuws, is dit minder hinderlijk dan wanneer de radio op willekeurige tijdstippen speelt.
  • Concentratie. Hoe meer concentratie je werk vraagt, hoe meer nood je hebt aan stilte.
  • Geluidssterkte. Een vaste geluidssterkte is minder hinderlijk dan een radiozender die om de paar minuten een luide reclameboodschap uitzendt.
  • Relatie geluidsbron - werknemer. Als je van het muziekgenre houdt, heb je beduidend minder last van de radio dan als het voor jou 'ketelmuziek' is. Heb je een goede band met de collega die de radio opzet, dan zal je eveneens toleranter zijn.
  • Noodzakelijk. Als het geluid noodzakelijk is voor de werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld een machine, dan ervaar je dit als minder ergerlijk.
Stel, je deelt een lokaal met enkele collega’s. De sfeer wordt verpest omdat één iemand zich ergert aan de radio. Wat dan? Professor Patrick Humblet van de vakgroep Sociaal Recht aan de Universiteit Gent: "Als je er zelf niet uitgeraakt, stap je best naar je hiërarchische overste. Het is aan hem om een compromis te zoeken waar iedereen mee kan leven. Een walkman, een ander lokaal,..." 

Een getuige vertelt: "Toen we verhuisden naar een nieuw gebouw, bleek mijn bureau vlak onder een geluidsbox te staan. Ik werd er gek van. Uiteindelijk heeft mijn chef de box losgekoppeld van het voorgeprogrammeerde radiosysteem. De andere boxen werken wel nog. Het is zowel voor mij als voor de anderen een goede oplossing." BRON :
http://vdab.be/carrierelectuur/welzijn/kantoor_muziek.shtml

Drisag is gespecialiseerd in kantoormeubelprojecten en beschikt over een zeer uitgebreid assortiment aan kantoormeubelen en aanverwante accessoires. Ons team van interieurspecialisten luistert naar uw wensen en zorgt voor vakkundig interieuradvies. Van de ontwerpfase tot en met de oplevering van uw project wordt u begeleid in het maken van de juiste keuzes. Van oudsher is Drisag bekend als fabrikant van ergonomische kantoorstoelen. In onze productie worden de beste materialen, de fijnste stoffen en leders verwerkt tot kwaliteitsvolle zitmeubelen. Onze vakkennis stellen we eveneens ter beschikking voor maatwerkprojecten en private label productie.


Copyright © 2008 - All Rights Reserved.