Frame21. langsheen de E313 te Herentals, weerspiegelt het idee van "De nieuwe werkplek"...

De inrichting van de werkplek

achter_de_computer.jpgEen goede kantoorstoel is van groot belang voor een gezonde, verantwoorde werkhouding. Een kantoorstoel ondersteunt de rug en het bekken optimaal en voorkomt allerlei klachten door het principe van ‘het bewegend zitten’.

Ook de inrichting van de werkplek heeft een grote invloed op het werkcomfort en de gezondheid. Een paar eenvoudige ingrepen hebben vaak een groot effect. Hierna geven wij u graag enkele tips voor een comfortabele werkplek: van de instelling van uw stoel tot de plaatsing van uw bureau en uw beeldscherm.

Zithoogte:
Kies de zithoogte zodat u kan zitten met de voeten plat op de grond, en de knie- en enkelgewrichten onder een hoek van iets meer dan 90°.

Zitdiepte:
Kies de zitdiepte zodat uw bovenbenen over een maximale lengte ondersteund zijn, en u tussen de voorzijde van de zitting en uw knieholten een vuistbreed ruimte heeft.

Hoogte van de rugleuning:
De lendensteun van de rugleuning moet onderaan in de rugholte passen.

Hoogte van de armsteunen:
Kies de hoogte van de armleggers zodat deze het gewicht van uw armen opvangen, en u kan zitten met ontspannen (niet opgetrokken) schouders.

U verricht (bijna) alleen beeldschermwerk:

Zet het werkvlak op ongeveer dezelfde hoogte als de armsteunen van uw stoel. Als u het werkblad niet kunt verlagen of verhogen en
- u zit te laag: stel uw stoel hoger in en gebruik een voetensteun.
- u zit te hoog: verhoog het werkblad door blokjes onder de poten te steken of de bestaande poten te vervangen door langere.

U gebruikt uw werkblad bijna uitsluitend om te lezen en te schrijven:
Het werkblad mag 5 cm hoger staan dan de armsteunen. Als verhoging van het werkvlak kunt u ook werken met een lessenaar. Een eenvoudige oplossing is een grote klasseermap die u als lessenaar gebruikt.

Zorg voor voldoende afstand tussen uw ogen en het beeldscherm. Hoe groter het scherm, hoe groter de
afstand mag zijn:
14-15 inch: afstand = 50-70 cm
16-19 inch: afstand = 60-85 cm
20-21 inch: afstand = 75-105 cm

Plaats het beeldscherm dwars op het raam en er zover mogelijk vandaan, zodat het licht niet in het beeldscherm kan weerspiegelen. Zet het scherm ook niet voor het raam: het contrast tussen het donkere scherm en het licht van het raam vermoeit de ogen.

Hoogte van het scherm:

zitpositie.jpg

U werkt met een desktop:
plaats het scherm zodanig dat uw ooghoogte gelijk komt met de bovenrand van het beeldscherm.

U werkt met een laptop:
- uw laptop is gekoppeld aan een dockingstation met een apart beeldscherm en toetsenbord. Plaats het scherm zodanig dat uw ooghoogte gelijk komt met de bovenrand van het beeldscherm.
- uw laptop staat in een laptophouder, de bovenkant van het scherm van de laptop is op ooghoogte ingesteld en u werkt met een apart toetsenbord.

Zorg ervoor dat de pols zo neutraal mogelijk staat t.o.v. het toetsenbord en de muis:
- Werk met de pootjes van het toetsenbord ingeklapt.
- Bedien de muis vanuit de arm en niet vanuit de pols.
- Ondersteun de armen zoveel mogelijk (op tafel/armleggers).
- Gebruik indien nodig een polssteun. 

Drisag is gespecialiseerd in kantoormeubelprojecten en beschikt over een zeer uitgebreid assortiment aan kantoormeubelen en aanverwante accessoires. Ons team van interieurspecialisten luistert naar uw wensen en zorgt voor vakkundig interieuradvies. Van de ontwerpfase tot en met de oplevering van uw project wordt u begeleid in het maken van de juiste keuzes. Van oudsher is Drisag bekend als fabrikant van ergonomische kantoorstoelen. In onze productie worden de beste materialen, de fijnste stoffen en leders verwerkt tot kwaliteitsvolle zitmeubelen. Onze vakkennis stellen we eveneens ter beschikking voor maatwerkprojecten en private label productie.


Copyright © 2008 - All Rights Reserved.